En skat i Japans kulturarv,
er kendt for at være samurai-krigernes foretrukne våben. Næsten 1.000 år er gået, og det japanske sværd forfører stadig sin omverden. De vibrationer og den energi, der udgår fra det, er en sand opfordring til at rejse gennem selve essensen af den opgående sols land. For at forstå den japanske sværdkunst er det vigtigt at være bekendt med alle de udtryk og specifikationer, der knytter sig til den. Ord som “Tsuba “, “Ito ” eller “ Tsuka ” er helt sikkert ikke en del af dit ordforråd, hvilket er helt normalt, hvis du er en ny indviet. Men de bruges ofte af fagfolk og samlere, så det er i din interesse at vide, hvad de betyder, så du kan foretage et køb, der lever op til dine forventninger! For at hjælpe dig med dette afslører denne artikel alle de ord, du har brug for at kende, før du går i gang med at købe en japansk katana.
Katanaens håndtag
1 – Tsuka : Håndtag på japanske bladvåben: katana, wakizashi, tanto. Det består generelt af 2 halve skaller, der er sat sammen med rislim og derefter dækket af ægte eller syntetisk rokkehud.
2 – Kashira : Metalstykke, der lukker og beskytter enden af håndtaget. Betyder “hoved” i den litterære oversættelse til engelsk. Det svarer til pommel på et vestligt sværd.
3 – Tsuka- ito : Også kaldet tsuka maki eller mere kortfattet ito, tsuka-ito er en særlig fletning, der dækker håndtaget (Tsuka). Den er traditionelt lavet af silke, men kan også være lavet af læder eller bomuld. Den regelmæssige krydsfletning afslører håndtagets strålehud og de dekorative amuletter (Menukis).
4 – Tsuba : Dette er det udtryk, der bruges til at definere katanaens beskyttelse. Den er for det meste cirkulær, men kan nogle gange være rektangulær, kvadratisk eller endda sekskantet. Formålet med tsubaen er at beskytte hånden mod snitsår under en kamp. Mere end et forsvarstilbehør er det også en dekorativ del af katanaen, som regel udskåret eller dekoreret med geometriske eller blomstermotiver.
5 – Fuchi : Metaldel af håndtaget (Tsuka), placeret under Tsuba for at støtte den og forstærke dens stabilitet. Den er ofte dekoreret i forbindelse med amuletterne (menukis) og beskyttelsen (Tsuba).
6 – Menuki : Dekorativt tilbehør placeret under fletningen på skæftet (Tsuka) på en sådan måde, at det fremmer sværdets greb og bringer held og lykke. Den er lavet af metal og forestiller et dyr eller et symbol fra middelalderens Japan. En japansk sabel indeholder i de fleste tilfælde 2 menukis.
7 – Mekugi : Bambusstykke, der bruges til at samle klinge og skæfte. En katana har normalt 2 mekugis.
8 – Habaki : Stykke af metal, messing eller kobber, der justerer sværdets position i skeden på en afbalanceret måde. Det betyder, at klingen ikke gnider mod træet i skeden, så man undgår potentielle ulykker. Den fungerer også som en støddæmper, der absorberer størstedelen af stødbølgen og dermed skåner både parer og fæste.
Katana-klingen
9 – Ha : Katanaen har en enkelt skærekant. Ha er navnet på klingens skærekant.
10 – Hamon : Mælkefarvet linje, der fremkommer under varmebehandling. Hærdningslinjen er mere eller mindre tydelig og regelmæssig afhængigt af våbnet. En skole eller smed kan give hamonen en særlig linje, et varemærke, som alle eksperter kan genkende med et enkelt blik.
11 – Shinogi : langsgående kant langs klingen.
12 – Ji : Dette er overfladen mellem bladets kant (Shinogi) og tempereringslinjen (Hamon)
13 – Shinogi – ji : Katanaklingens flade overflade mellem den langsgående kant (Shinogi) og rygsøjlen (mune)
14 – Mune : Klingens bagside, den del, der ligger modsat skæret. Formen på mune kan sige meget om katanaens alder og dens design. Hikushi-typen mune er den mest almindelige.
15 – Yokote : Linje, der adskiller spidsen (Kissaki) fra resten af klingen
16 – Kissaki : Spidsen af klingen
Katana-skeden
17 – Saya : Navnet på skeden til japanske bladvåben som katanaer, wakizashier og tantoer. Den er normalt lavet af lyst træ, der er lakeret på ydersiden. Magnolia anses for at være det bedste træ til fremstilling af den. Det kan undertiden være lavet af bronze.
18 – Sageo : Dekorativ snor på skeden
19 – Koiguchi – Indgang til skeden (Saya)
20 – Kojiri .strong> Kojiri – Metalspids, der forstærker enden af skeden
.