Ubehageligt med ordforrådet i forbindelse med bestik? Eller er du bare stødt på et ord, du ikke kender betydningen af, når du læser et af vores produktblade? Det er trods alt et meget mere teknisk område, end det måske ser ud til. Denne ordliste indeholder alle definitioner af de komplekse termer, der bruges i knivenes verden . Fra spidsen af bladet til enden af håndtaget, efter at have læst denne artikel vil du mestre knivens ordforråd fra A til Z!
stål : Metallegering, der hovedsageligt består af jern og kulstof. Et ståls egenskaber kan variere med tilsætning af elementer som krom, molybdæn, vanadium, wolfram, kobolt eller med varmebehandling. Hvis du vil vide mere, kan du læse vores guide til knivstål uden videre.
Slibning : Regelmæssig passage over bladets kant for at rette det ud ved hjælp af en slibepistol. En operation, der kan udføres før hver brug, og som hjælper med at opretholde en fremragende skærekant.
Slibning : Brug af en slibepistol til at omforme kanten på en sløv klinge. I modsætning til slibning fjerner slibning materiale, i dette tilfælde stål.
Aluminium : Et let, holdbart materiale, der ofte bruges af skærslippere til at beklæde håndtaget på en kniv.
Backlås : Også kendt som et pumpelåsesystem: Knive med backlås låses automatisk, når de er i åben position. For at låse kniven op skal man blot trykke på pumpen, der sidder bag på håndtaget.
Bélière : Fastgørelsesring placeret på bagsiden af en lommekniv. Bélière reducerer dermed risikoen for tab betydeligt.
Bushcraft : Betegnelse, der henviser til det at leve i skoven, i skoven, ved at lære at bruge naturen til at designe et husly, brødføde sig selv … Må bestemt ikke forveksles med camping eller spejderarbejde.
Lommekniv : Lille lommekniv, hvor bladet foldes ind i håndtaget
Carbon : Symboliseret C, dette element spiller en afgørende rolle, når det gælder skærekvalitet, med andre ord skæret. Jo højere kulstofindhold i kniven, jo skarpere bliver den. Kulstofklinger er mere modtagelige for korrosion og skal derfor vedligeholdes efter hver brug.
Drop breaker : Lille hul i klingen, der gør det lettere at slibe: drop breaker kan faktisk bruges som udgangspunkt.
Forceret hak : Fjeder placeret på bagsiden af knivhåndtaget, som bladet hviler på for at forhindre utilsigtet lukning under brug. I lighed med den amerikanske slip joint er den tvungne lås ikke en låsemekanisme. Den lukkes ved blot at trykke på bagsiden af bladet. Det tvungne hak bruges især på de forskellige Swiss Army Knife-værktøjer.
Damaskus : En damaskusklinge består af forskellige lag stål, der er smedet sammen. Det er meget stærkt og let genkendeligt på grund af dets attraktive mønstre.
Duktilitet : Henviser til et materiales evne til at kunne deformeres uden at gå i stykker.
EDC : Forkortelse for Every Day Carry, der betyder “som kan bæres hver dag”. En EDC er en kniv, der er nem at bære, ofte foldbar, og som kan klare en lang række opgaver.
sløv : Et blad siges at være sløvt, når det ikke længere er skarpt. Du bliver nødt til at omforme dens kant ved at slibe den.
Emouture : Den vigtigste del af klingen, der er forfinet til skærekanten. I bestik er der forskellige udskæringer: asymmetriske, flade, konkave, konvekse …
Entablure : Kantafgrænsning placeret mellem ricasso og emouture.
Afstandsstykke : Stykke i håndtaget, der bruges til at adskille, opretholde mellemrummet mellem de to plader for at frigøre plads til klingen.
Kulfiber : Dette kompositmateriale er fremstillet af kulfibre og atomer, er både let og stærkt og bruges ofte til at beklæde knivskafter.
Tråd : Tråden svarer til den skærende del af et blad. Du vil derfor forstå, at en tveægget klinge har to tråde.
Flipper : Flipper er et lille fremspring fra håndtaget, som tommelfingeren kommer til at hvile på for at lette åbningen af klingen.
Smedet : En klinge siges at være smedet, når den er skåret ud af en enkelt stålstang uden svejsning eller skæring. En smedet klinge kræver mere arbejde fra smeden, men den vil være af bedre kvalitet, især med større styrke. Bemærk, at en kniv kan være helt smedet, i hvilket tilfælde ikke kun bladet, men også håndtaget er designet af et enkelt stykke materiale.
Frame Lock : Et låsesystem, der ligner liner lock, bortset fra at det er hele håndtagets indre struktur, der kommer til at hvile på bladet. Frame Lock er derfor logisk nok mere robust end liner lock. Det er ikke altid let at skelne mellem de to mekanismer, især ikke når håndtaget på rammelåskniven er dækket af plader.
FRN : Akronym for glasfiberforstærket nylon. Et materiale, der ligger meget tæt på GFN (Glass Filled Nylon), som svarer til nylon fyldt med glas. Disse moderne plastmaterialer med høj styrke er velegnede til knivskafter.
Frontlås : Svarer til baglåsemekanismen, bortset fra at pumpen er placeret på den forreste del af håndtaget.
G10 : Kompositmateriale af glasfiber og harpiks. Let, stabilt, behageligt at røre ved og robust, det er et must til knivhåndtag!
Beskyttelse : Beskyttelsen er placeret mellem bladet og håndtaget og er den del af kniven, der beskytter brugerens hænder og forhindrer dem i at glide mod bladet.
Korn : Slibesten har forskellige korn, hvilket svarer til at slibe plader. Jo sløvere bladet er, jo mindre skal kornstørrelsen være. Til slibning anbefaler vi at vælge en sten med en kornstørrelse på højst 800. Til efterbehandling af kanten, med andre ord slibning, skal du vælge korn mellem 1000 og 3000.
Guilloché : En dekorativ teknik, der består i at fjerne stål fra bagsiden af knivbladet. Guillochage er kendetegnet ved sammenflettede linjer, der danner et smukt mønster.
HRC : Enhed for stålets hårdhed på Rockwell-skalaen, den angives med et tal, der går fra 52 til 66 HRC. Jo større hårdhed, jo skarpere bliver kniven: På den anden side bliver den også mere kompleks at slibe.
Jimping : Riflet del på bagsiden af bladet for at øge kontrollen og grebet. Ikke alle knive har jimping.
Messing : En legering, der hovedsageligt består af kobber og zink, og som kan kendes på sin gyldengule farve. Det japanske mærke Higonokami bruger ofte messing til at beklæde håndtagene på sine knive.
Snor : En snor, der trækkes gennem øjet på håndtaget for at gøre det lettere at bære og holde kniven. Øjet er simpelthen et lille hul, som regel placeret for enden af håndtaget. Bemærk, at ikke alle knive har et øje.
Liner lock : Låsemekanisme, hvor håndtagspladen låser bunden af bladet. Liner lock er meget pålidelig og er en af de mest udbredte mekanismer i bestik.
Micarta : Harpiksbaseret kompositmateriale kombineret med papir eller lærred. Micarta bruges ofte til håndtag og modstår både stød og fugt.
Bolster : Metaldel, oftest placeret mellem bladet og håndtaget, hvilket giver kniven større styrke og forbedrer dens æstetik på samme tid. Bolsteret kan være placeret ved håndtagets hoved og/eller hale. Nogle knive har ikke noget skæfte.
Molle : Modular Lightweight Load-carrying Equipment. Modulært system bestående af et sæt sløjfer (Pouch Attachment Ladder System) til fastgørelse af udstyr og våben. MOLLE er nu standard og er især nyttigt for militæret, som kan arrangere deres udstyr, som det passer dem. Mange af de knive, vi sælger, er “MOLLE-kompatible”.
Morfil: Kanten på en kniv bøjes som følge af kraftig brug: dette kaldes morfil. Så skærer den mindre godt og skal slibes for at rette kanten op. Bemærk, at morfilen ikke kan ses med det blotte øje.
Normalisering : Varmebehandling for at forfine kornene i et stål, da disse kan blive grovere som følge af temperaturstigninger.
Udendørs : Betegnelse for alle aktiviteter og sportsgrene, der udøves i det fri, udendørs.
Tab : Lille hak foran på bladet, som gør det lettere at åbne, især ved hjælp af fingerneglen.
OTF : “Out The Front”, et udtryk, der henviser til en type automatisk kniv, hvor bladet skydes ud forfra, lige frem, uden roterende bevægelse.
Pakkawood : Pakkawood er ikke et naturligt træ, det er et kompositmateriale, der kombinerer harpiks med sammenpresset træ. Pakkawood ser stadig ud som træ, men har den fordel, at det er meget modstandsdygtigt og ikke bange for fugt.
Plaketter : Plaketter er fastgjort til pladespillerne for at pynte på halsens struktur. De er dekorative og kan designes af forskellige materialer som træ, aluminium, kulfiber … Et håndtag uden plade kaldes et “skelet”.
Plader : Plader, der oftest er lavet af stål, opretholder strukturen i et knivhåndtag og forhindrer for tidlig slitage.
Spids : Lille spids del for enden af bladet, som ofte bruges til at perforere med kraft.
Polering : Polering er en teknik, der bruges til at perfektionere bladets stil og give det et poleret, skinnende udseende. Polering af en klinge fjerner dens ufuldkommenheder (morfil), gør den blødere og glattere at røre ved og forbedrer dens skæreevne.
glødning : Varmebehandling med det formål at få stålet til at slappe af. Den bruges ofte først.
Hærdning : Varmebehandling, der normalt følger efter hærdning. Hærdning gør kniven mindre skør, men også mindre hård.
Ricasso : Placeret mellem beskyttelsen og entablure er ricasso en lille, uslebet del, der bruges til at holde klingen uden at komme til skade.
Nitte : Lille metalelement, der bruges til at holde, fastgøre pladerne til tangen.
Rockwell : Skala, der bruges til at bestemme hårdheden af en klinge udtrykt i HRC. Jo højere HRC-indekset er, jo større er klingens hårdhed!
Silke : Silke repræsenterer kontinuiteten, forlængelsen af klingen i håndtaget. Det skal vælges med omhu, da din knivs styrke afhænger af det! Et blad med fuld tang, som strækker sig over hele håndtaget, vil være meget stærkere end et blad med halv tang, som du har opdaget stopper halvvejs nede i håndtaget.
Thumbstud : Lille knap eller tommelfingerknap på klingen, som gør det lettere at bruge den med én hånd. Udtrykket thumbstud bruges, når knappen kun er til stede på den ene side, dobbelt thumb stud, når den er på begge sider.
Tommelfingerhul : Afrundet hul i bladet, hvor tommelfingeren kommer til at hvile for at åbne med én hånd. Tommelfingerhullet er meget brugt på Spyderco-knive .
Titanium : Titan er et let og stærkt materiale, der ser metallisk hvidt ud. Det bruges nogle gange til at lave knivhåndtag.
Varmebehandling : Dette udtryk henviser til opvarmning og afkøling af et stål for at ændre dets egenskaber. De mest almindeligt anvendte varmebehandlinger er udglødning, normalisering, slukning og anløbning.
Hærdning : Berømt varmebehandling, der er designet til at hærde stål, som også bliver mere skørt.
Hylster : Sikkerhedsring placeret mellem bladet og håndtaget, som skal drejes for at sikre låsning i åben eller lukket position. Hylsteret bruges især på Opinel- og Nontron-knive.