Foldeknivsbladets form og skær

Når det gælder lommebestik, er der et mylder af bladtyper så det er ikke nemt for alle at finde rundt. Denne guide vil hjælpe dig med at finde ud af mere om de forskellige bladformer som en

  • kniv
  • kan have. Det ville selvfølgelig være umuligt at lave en komplet liste, da der er så mange former. Derfor vil vi her fokusere på det væsentlige ved at forklare og beskrive de principielle typer af lommeknivsblade . I det andet afsnit taler vi om kanten , som går hånd i hånd med bladet. En kort guide, som i høj grad vil hjælpe dig i dit valg af kniv!

    Knive: de vigtigste bladformer

    Knivbladets anatomi

    Før vi opremser de forskellige bladformer, vil vi forklare et knivblads anatomi på en meget enkel måde ved hjælp af et diagram. Kanten svarer til den nederste del, den kan være glat, tandet eller blandet, som det er tilfældet her. Ved du aldrig, hvilket skær du skal vælge? Gå ikke i panik, vi uddyber dette emne i slutningen af denne artikel.

    Den bageste del er placeret modsat skæret, så på billedet er det den øverste del. Bladets bagside er generelt ikke skarp for at gøre det muligt for fingrene at trykke på den. Vær dog forsigtig, for ved visse typer klinger kan bagsiden vise sig at være skarp. Spidsen er simpelthen der, hvor skæret møder ryggen. Endelig er et andet begreb, man skal være opmærksom på, emouturen . Dette udtryk henviser simpelthen til den del af bladet, der krymper eller endda bliver tyndere, med en mere eller mindre udtalt vinkel.

    Den retkantede klinge

    Straight edge

    Dette er nok den mest kendte klingeform, da den er meget let at identificere på grund af sin fuldstændigt lige ryg . Det giver brugeren mulighed for at hvile fingrene på ryggen for at øge skærekraften. Den rette klinge er værdsat for sin alsidighed, der er velegnet til at skære såvel som at perforere og gennembore.

    Drop point-bladet

    Drop point

    Hvis du har noget kendskab til knive, bør drop point stilen ikke være ukendt for dig, da den er en fast bestanddel i bestikkets verden. Den er kendetegnet ved en asymmetrisk spids med spidsen lidt lavere end skaftet. Drop Point-klingen kan også kaldes en Bourbonnaise-klinge, selv om det er ret sjældent, at man støder på denne betegnelse. Denne type klinge er bedre egnet til at bore og perforere, selvom det også er muligt at snitte. Ikke at forveksle med spydspidstypen, som vi vil skynde os at introducere dig til.

    Spydspidsbladet

    Spydspids

    Den spydspidsede profil ligner den dråbeformede spids. Med én forskel, og det er en stor en, da udformningen her er symmetrisk . Med andre ord er spidsen denne gang lige i midten af skaftet. Spydspidsbladet er mere aggressivt, kraftfuldt og kan skærpes enten helt eller delvist på bagsiden. En detalje, der kan være interessant i visse tilfælde.

    Klipspidsbladet

    Klipspids

    Typen clip point er kendetegnet ved en hævet bladspids , men frem for alt en delvis gennembrudt ryg foran. Det giver brugeren mulighed for at skære og snitte med enorm præcision, selv i de sværest tilgængelige områder. Dette er den største fordel ved klipspidsbladet .

    Den bagudrettede klinge

    Bagudrettet klinge

    Den bageste spids profil udstyrer klingerne på mange

  • jagtknive
  • . Den er let genkendelig på sin stærkt opadpegende frontkurve . Det bagudrettede blad bruges til at flå, hvilket er grunden til, at den er meget anvendelig til f.eks. jagt. Den er ideel til at flå døde dyr, og det samme gælder for fisk, hvilket gør den til en formidabel allieret for fiskere.

    Nålespidsbladet

    Nålespids

    Nål er et engelsk udtryk, der betyder nål efter oversættelse til fransk. Som du nok har forstået, har nålspidsbladet fået sit navn, fordi det ligner en nål og derfor er meget tyndt. Den er perfekt til at stikke med, hvilket forklarer, hvorfor den bruges så meget til selvforsvar.

    Tantokniven

    Tanto

    Den tanto profil udstyrer klingerne på mange taktiske knive, der er værdsat af militær- og forsvarsfolk. Det særlige ved tanto-stilen er en ret klinge , eller uafrundet, hvis du foretrækker det. En kniv med et tanto blad vil helt sikkert have et mere aggressivt udseende samt øget kraft. Til gengæld er det mere kompliceret at slibe den, og det kræver i hvert fald lidt teknik.

    Den omvendte tantoklinge

    Omvendt tanto

    Også kendt som omvendt tanto , er omvendt tanto som du måske har gættet, en variant af den tanto, vi introducerede tidligere. Udmundingen er lige på den ene side, mens den er afrundet på den anden, hvilket delvis bryder den “aggressive” side. Den inverterede tanto er derfor på en måde den bløde version af tantoen.

    Fårefodsklingen

    Fårefod

    Fårefodsklingen eller “Fårefod” er en af de letteste at identificere. Hvad har det med får at gøre, spørger du måske? Ganske enkelt, at det oprindeligt blev brugt til at skære deres hove. Sheep Foot-klingen er kendetegnet ved en ret skærekant samt en buet ryg i spidsen. Det er meget moderne hos bestikproducenterne MAM eller endda Maserin og egner sig perfekt til at hakke med. Vær dog forsigtig, da sheepsfoot-bladet ikke er lavet til piercing.

    WharnCliffe-klingen

    Wharncliffe

    Stilen WharnCliffe har en uhyggelig lighed med Sheep Foot-profilen. Forskellen er, at krumningen er længere, kort sagt en mere udtalt afrunding. Det amerikanske mærke Spyderco bruger jævnligt WharnCliffe-bladet til sine foldeknive . Det må siges at være med til at skabe et slående design. Denne type klinge er fantastisk til at skære grene med.

    Sådan vælger du skæret på dit knivblad

    Når du køber en ny foldekniv , dukker det samme spørgsmål op igen og igen. Skal du vælge en glat eller savtakket kant? Som det ofte er tilfældet, afhænger svaret af dine anvendelser. For at hjælpe dig med at træffe det rigtige valg vil vi forklare fordelene og ulemperne ved de forskellige eksisterende skærekanter.

    Glat kant, den mest præcise

    Glat kant

    Den glatte klinge er den mest repræsenterede. Som navnet antyder, er kanten helt glat, uden takker, hvis du foretrækker det. Det giver stor præcision og meget rene snit. Prøv f.eks. at skære et A4-ark i vandrette bevægelser, og du vil se, at resultatet altid bliver meget rent. Desuden er slibning relativt let , et vigtigt punkt, som alligevel ofte undervurderes, når man vælger en foldekniv .

    Det glatte skær har dog også sine ulemper, som f.eks. at det er vanskeligt at skære i fibermaterialer som f.eks. reb eller endda plastik.

    Savtakket kant, den mest kraftfulde

    Savtakket kant

    takket ,

  • takket
  • eller takket , kald det, hvad du vil, det betyder det samme. Det tandede blad er værdsat for sin alsidighed og især sin evne til at kunne sove med kraft især reb og fine grene. Dette skær er ideelt til udendørs brug. Desværre er det mere kompliceret at slibe et takket skær. Desuden vil snittene have en tendens til at være mindre præcise end med et glat skær.

    Mixed edge, et interessant kompromis

    Mixed edge

    mixed edge ligger mellem glat og savtakket, som titlen nævner, er det et meget interessant alternativ. Den blandede klinge eller også kombo består af en glat del , og du vil have forstået en tandet del . Knive udstyret med denne type klinge er ekstremt alsidige , hvilket er let at forstå. Ulempen er, at det er meget vanskeligt at slibe kniven, og at skæreområderne i nogle tilfælde viser sig at være for små.

    Hvis du har læst hele guiden, burde du nu være ekspert, når det gælder knivblade! Som du vil have indset, er der ingen bedste form eller skarpeste kant, det vigtigste er at identificere dine behov og anvendelser for at træffe det rigtige valg.

    Leave a Reply

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *